• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Özefago-gastro-duedenoskopi



 Endoskopi, bir organın iç boşluklarının ucunda kamera bulunan tüp şeklindeki aygıt ile görsel olarak inceleme işidir. Gastroskopi ise yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının iç kısımlarını görebilme imkanı veren bir işlemdir. Bunu yapabilmek için gastroskop denen cihaz ağız boşluğunu takiben yemek borusu ve mide içerisine mide içerisine doğru ilerletilir. Gastroskoplar bir kurşun kalemi kalınlığında ucunda parlak ışıklı, küçük bir kamerası olan bir plastik borudur. Endoskopist bu cihaz aracılığı yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının iç yüzünü televizyon ekranında net bir şekilde görür.

Gastroskopi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı incelenir. Her üç organda mevcut hastalıklar saptanabilir. Gastroskopi esnasında eğer gerekli görülürse bu organlardan biyopsi yapılarak patolojik inceleme için gerekli küçük doku parçaları da alınabilir. Bu olay tamamen ağrısızdır ve hasta bunu hissetmez.

Gastroskopi sırasında yemek borusu ve mide polipleri özel yapılmış ucu ilmek şeklinde bir  aletle tamamen çıkarılabilir ve patolojik değerlendirmeye gönderilebilir.ük doku parçaları da alınabilir. Bu olay tamamen ağrısızdır ve hasta bunu hissetmez.

KİMLERE GASTROSKOPİ YAPILMALIDIR?
Aşağıdaki şikayetleri ve hastalıkları bulunan hastalara gastroskopi önerilir.
  • Uzun süredir mide yakınması olan hastalara,
  • Tıbbi tedaviye yanıt alınamayan sindirim sistemi yakınması olan hastalara,
  • Mide kanaması geçirmiş – geçirmekte olan hastalara,
  • Reflü ile ilgili yakınmaları olan hastalara,
  • Nedeni açıklanamayan kansızlığı olan hastalara,
  • Yutma güçlüğü olan hastalara,
  • Mide kanseri şüphesi olan hastalara,
  • Birinci derece akrabaları içerisinde mide kanseri olan kişilere kontrol amaçlı,
  • Başka yöntemlerle nedeni saptanamayan karın ağrısı olan hastalara,
gastroskopi önerilir.

GASTROSKOPİ NASIL YAPILIR?
Hazırlık Safhası: Gastroskopinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve işlem esnasında net bir görüntü elde edebilmek için midenin içinin tamamen boş ve temiz olması gerekir. Bu nedenle Gastroskopi öncesinde için en az 4 saat süre ile, bir şey yenmemesi ve içilmemesi gerekir. İşlem öncesinde doktorunuz size tüm aydınlatıcı bilgileri verecektir.
Eğer herhangi bir ilaca karşı alerjiniz veya aşırı duyarlığınız varsa, lütfen bunu doktorunuza veya hemşireye söyleyiniz. Doktorunuz aynı zamanda daha önce benzer muayeneden geçip geçmediğinizi, herhangi başka bir rahatsızlığınız olup olmadığını ve varsa kullandığınız ilaçları bilmek isteyecektir
. Bu aşamada eğer varsa endişe ve korkularınızı gidermek için lütfen soru sormaktan çekinmeyiniz. Doktorunuz da sizin gib
i muayene esnasında rahat olmak ister ve sorularınızı memnuniyetle cevaplandıracaktır.
Aspirin ve türevleri (Coraspin, Ecopirin vb.), romatizma ve ağrı kesici ilaçlar (Voltaren, Apranax, Advil, Tilcotil vb.), trombosit fonksiyonlarını bozan ve kanama arttırıcı ilaçlar (Plavix, Pingel, Drisentin vb.), kan sulandırıcılar (Coumadin) gastroskopiden bir hafta önce kesilmelidir. Bu ilaçları kullanıyorsan
ız hem gastroskopiyi yapacak doktorunuzun haberdar edilmesi, hem de bu ilaçları başlayan doktorunuzun bilgilendirili
p ilaç kullanılmadığı dönem için alternatif ilaç protokolü hazırlanmalıdır. Parasetamol
 içer
en ağrı kesiciler (Panadol, Minoset, Thylanol vb) sorun teşkil etmezler.
Şeker hastalığı ilaçları (antidiabetik hap, insulin), tansiyon düzenleyici ve idrar söktürücü ilaçlar bazı tedbirler alınmasını gerektirebileceği için doktorun
uzu lütfen önceden bilgilendirin.
Kalp kapakçık hastalığı, kalp kapak protezi, kalp pili (pacemaker), eklem protezi olan kişilerde gastroskopi öncesi bir antibiotik kullanılması gerekecektir.
Kortizon, demir hapı, bitkisel ilaçlar veya herhangi sürekli kullanılan bir ilaç gastroskopi öncesi mutlaka belirtilmelidir.
Göz tansiyonu (glokom) olan hastaların çok küçük bir bölümü
nde hastalık dar açılı glokom tipindedir. Bu grup hastada endoskopi sırasında kullanılan midazolam isimli ilaç sakıncalı olabilir. Göz tansiyonunuz varsa doktorunuzu lütfen öncelikle bilgilendirin.
Allerji yaptığı bilinen ilaçlar mutlaka iletilmelidir. Allerji yaptığını düşündüğünüz ilaçların tam adını eski tıbbi kayıtlardan veya yakınlarınızdan lütfen öğrenin. Sadece ‘Pek çok şeye allerjik’ olduğunuzu beli
rtmek çözüm olmayacaktır.

 İşlem safhası: Gastroskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Bu ilaçların uygulanabilmesi için işlem öncesi, koldaki yüzeyel bir toplardamara bir kateter (yumuşak kanül) yerleştirilir. Bu ilaçlar hastayı gastroskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu bir hale getirir. Tam bir bilinç kaybı olmamakla birlikte genellikle tetkik sonrasında hasta yaşananları ayrıntılarıyla anımsayamaz. Gastroskopi sırasında kan oksijen satürasyonu ve gerekirse diğer temel yaşam fonksiyonları (kalp atım hızı ve ritmi, kan basıncı gibi) hasta başı monitör adı verilen bir cihazla takip edilir.
 İşlem öncesi takma diş ve gözlük varsa çıkarılır. Mentollu bir lokal anestezik sprey ile boğaz uyuşturulur. Hasta sol yan olacak biçimde yatırılır. Daha sonra damardansakinleştirici ilaçlar verilir. Ağıza açık kalmasını sağlamak için dişlik yerleştirilir. Ağızdan girilerek inceleme yapılır. İşlem sırasında rahatça nefes alınabilir, ağrı hissedilmez, ancak verilen havanın gerginliği hissedilir. Gastroskopun görüş alanının açılması için mide içine doğru aralıklarla hava üflenir. Gastroskopun çıkartılması sırasında üflenen bu hava kısmen geri emilir. İşlem sonrası geri kalan hava ağız ve anüs yoluyla çıkartılan gaz ile tahliye edilir. Gastroskopi genellikle 10-15 dk sürer. Eğer kişi isterse, sakinleştirici ve ağrı kesici yapılmadan da tetkik yapılabilir.
Gastroskop infeksiyon bulaşmasını engellemek için her hastadan sonra önce ayrıntılı bir mekanik temizlik işleminden geçirilmekte ve daha sonra bakteri ve virüslere etkili özel bir sıvı ile dezenfeksiyon yapılmaktadır. Gastroskopi sırasında kullanılan biopsi snare ve penslerinin bir kısmı her hasta için yenisi kullanılıp işlem sonrası atılmakta, farklı yapıda olan diğer bir kısmı ise ya dezenfektan madde ya da yüksek ısı ile cerrahi alet sterilizasyonu protokolü ile tekrar kullanıma hazır hale getirilmektedir.

Gastroskopinin riskleri ve komplikasyonları: Bugün uygulanan yöntemlerle, gastroskopi minimum riskli, rutin olarak yapılan, pratik bir işlemdir. Ancak tüm tıbbi girişimlerde olduğu gibi istenmeyen ve alınan tüm tedbirlere rağmen önlenemeyen durumlar (komplikasyon) gastroskopi neticesinde de belirebilir. Bunların gelişme sıklığı % 1-2’dir. Aşağıda bu istenmeyen durumlar hakkında elden geldiğince açık ve tam bilgiler verilecektir. Burada amaçlanan bireylerin korkutulması veya sorumluluğun hafifletilmesi değildir. Aksine bilgilenmiş bireylerin daha sağlıklı karar vereceği gerçeğidir. Ayrıca bu bilgilendirme süreci hem kanuni bir yükümlük hem de hekimin vicdani sorumluğudur.
Gastroskopi sırasında yarı uykulu bir bilinç düzeyi sağlayan ilaçlar nadiren hastalarda kalp atım hızının ve solunumun yavaşlamasına veya allerjik reaksiyona yol açabilirler. Kullanılan ilaçların antidot adı verilen panzehirleri ve allerji ile mücadele ilaçları gastroskopi odasında hazır tutulur ve gereken durumlarda bunlar uygulanarak gelişen tabloya müdahale edilir.
Gastroskopi sırasında nadiren, gastrointestinal sistemde kanama, delinme, çevre dokuların (dalak gibi) zarar görmesi (oldukça nadir) gelişebilir. Mide  cidarında delinme zayıf bir bölgenin gastroskop itmesine bağlı açılması veya poliplerin yakılarak çıkartılması sırasında gelişebilir. Bu durumdaki hastaların bir bölümü hastaneye yatırılma, damar yoluyla beslenme ve antibiyotik uygulaması ile iyileşirler. Ancak bir bölüm hastaya cerrahi müdahale gerekebilir. Çok seyrek olarak kalp ve dolaşım sistemi bozuklukları, bakteriyemi (damar içine mikrop kaçması) ve buna bağlı enfeksiyonlar, yatış biçimine bağlı yaralanmalar veya sallanan dişe zarar gelmesi gibi yan etkiler  de görülebilir.

Gastroskopi sonrası: Muayeneden hemen sonra doktorunuzla konuşacak bir yakınınızda bulundurmak iyi bir fikir olabilir. Çünkü bir çok hasta, yapılan ilaçların etkisi ile kendilerine söylenen her şeyi unutabilirler. Kullanılan ilaçlar sonrası uyuşukluk hissedilmesi ve anlatılanların tam hatırlanmaması veya algılanmaması normaldir. Gastroskopi yapılan bireylerin mutlaka bir refakatçi eşliğinde evine götürülmesi gerekmektedir. Unutmayın işlem sonrası ne kadar iyi olursanız olun yanınızda sizi götürecek biri olmalıdır. İlaçların etkisinin geçeceği ertesi güne kadar motorlu araçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
Boğazdaki uyuşukluk geçmeden, yaklaşık 1 saat süresince ağızdan hiçbir şey alınmaz. İlaçlar muhakeme gücünüzü etkileyebileceği için iş ve özel hayatınızı etkileyecek önemli kararlar 24 saat süreyle ertelenmelidir. Aynı süre zarfında alkol, yatıştırıcı ilaç, kas gevşetici vb. alınmamalıdır.
Gastroskopi sırasında üflenen havanın kalan kısmı nedeniyle hissedilen şişkinlik ağız ve makat yoluyla çıkartılan gaz ile giderek azalır. Gastroskopi sonrası özellikle boğazın tahriş olmasına bağlı yada alınan biyopsiler ve polipler nedeniyle ağızdan çok az miktarda kan gelebilir.
Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, makattan yada ağızdan sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Herhangi bir şikayetinizin olmaması durumunda da biyopsi alınmışsa sonucun konuşulması veya gastroskopi bulgularının tartışılması için 3-4 iş günü sonrasında doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz
ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam262
Toplam Ziyaret1059605