• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

TİROİD BEZİ AMELİYATLARI



Tiroid bezi ameliyatları hangi hastalıklarda uygulanır?

Tiroid bezi boynumuzun ön kısmında soluk borumuza yapışık halde duran bir iç salgı bezidir. Salgıladığı tiroid hormonları tüm organlarımızın çalışma hızını ayarlar. Tiroid bezinin bazı hastalıklarında yapılan tiroid bezi ameliyatları kabaca 7 farklı hastalık gurubunda uygulanır.

  1. Mülti nodüler guatr,
  2. Tiroid bezinin tek soğuk ve şüpheli nodülleri,
  3. Basedow – Graves hastalığı,
  4. Toksik (Zehirli) guatr,
  5. Hashimato tiroiditleri,
  6. Toksik adenom (Toksik nodül),
  7. Tiroid bezi kanserleri.

Tiroid bezi ameliyatlarında tiroid bezi çoğu kez iki taraflı (total), az sayıda vakada ise tek taraflı olarak çıkartılır.

Tiroid bezi hastalıklarının her zaman ilaçla tedavisi mümkün müdür, ameliyat hangi koşullarda ve neden uygulanır?

Tiroid bezi hastalıklarının özellikle ülkemizde de sık görülen diffüz guatr gibi hastalıklarında ilaç tedavisi uygulanır. Toksik yada zehirli guatr denilen hastalığa sahip hastaların önemli bir kısmı da ilaç ile tedavi edilebilir. Daha önce ilaç tedavisi uygulanan hastalarda daha sonra gelişen nükslerin ve yukarıda yer alan 7 gurup hatalığa sahip hastaların tedavisi mutlak surette cerrahidir. 

Ancak gebelik, hastanın ileri derecede düşkün ve yaşlı olması, hastada mevcut ileri derecede kalp ve solunum sistemi hastalıkları gibi durumlarda uzun olmayan bir süre beklenebilir. Böyle hastalar çoğu kez ameliyata engel halleri sonlandığında geciktirilmeksizin ameliyat edilmelidirler.

Tiroid bezi hastalığı olan bir kişide hastanın herhangi bir şikayeti yoksa ameliyat gerekli midir?

Tiroid bezinin hormon salgılayan hastalıklarında hastada aşırı hormon salınımına bağlı çarpıntı, sıkıntı hissi, heyecan ve panik hali, uykusuzluk, çabuk yorulma gibi şikayetler ön plandadır. Tiroid bezini aşırı büyüten mültinodüler guatr ve Basedow hastalığı gibi hastalıkların mevcudiyetinde ise boyunda fiziki bir sıkışma hissi, özellikle yatınca orta çıkan nefes almada zorluk, ses kısıklığı gibi yakınmalar mevcuttur. Ancak herhangi bir kontrol muayenesinde ya da sistemik muayene esnasında saptanan, tiroid bezinde çok sayıda nodül, büyüyen nodül, şüpheli soğuk kalsifiye nodül, Hashimato tiroiditleri, ve tiroid kanserleri gibi ameliyat ile tedavi edilmesi gereken tiroid hastalıklarına sahip hastaların çoğunda hastalarınnın hiç bir şikayetleri yoktur.

Kilinik şikayeti olmayan bu hastalarda hastanın ameliyat edilmesindeki temel amaç hastanın mevcut şikayetleri   değil, hastanın ameliyat olmadığı takdirde karşılaşabileceği ciddi sorunlardır. Bu nedenle bir çok tiroid bezi hastasının tekrarladığı “benim bir şikayetim yok ki, neden ameliyat olayım” ifadesi doğru bir düşünce tarzı değildir. Sayılan hastalıkların tamamı gelecekte tiroid kanserlerine dönüşme ihtimali olan hastalıklardır.

Tiroid bezi ameliyatı nedir, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

  

Tiroid bezi ameliyatları, yakın zamana değin klasik yöntemle boyun ön kısmında yapılan 7-10 cm uzunluğunda bir kesi ile tiroid bezinin üst, orta ve alt kutuplarında bulunan damarları bağlandıktan sonra, kesilerek çıkarılması şeklinde yapılırdı. Ancak son birkaç yıl içerisinde “harmonic scalpel” denilen ve ultrasonik ses dalgaları ile çalışan cihazların tıp alanında kullanıma girmesi ile birlikte tiroid bezi ameliyatları harmonik kesiciler kullanılarak yapılmaya başlandı. Suturless tiroidektomi denilen bu yöntemde ameliyat, boyun ön tarafında açılan 3 cm ebadında küçük pencere içinden hiç bir şekilde dikiş ve damar bağlaması kullanılmadan gerçekleştirilmektedir. Hastanemizde de yaklaşık 1 yıldır tüm tiroid bezi ameliyatları “suturless tiroidektomni” yöntemi ile uygulanmaktadır.

Suturless tiroidektomi’nin en önemli avantajları nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi tiroid bezi ameliyatlarının da bazı komplikasyonları mevcuttur. Özellikle ses tellerinin kaslarını kontrol eden sinirin hasar görmesi ile oluşan konuşma problemleri ve ameliyat sonrası kanamalar tiroid ameliyatları sonrası karşılaştığımız en ciddi komplikasyonlardır. Suturless yani dikiş kullanılmadan yapılan tiroid bezi ameliyatları, tiroid ameliyatlarının komplikasyonlarını en aza indirmiştir.

Suturless tiroidektomi’nin diğer  avantajları nelerdir?

Tiroid bezi bilindiği gibi boyun ön tarafında yerleşmiş bir organımızdır. Bu nedenle özellikle bayan hastalarımızda ameliyat sonrası oluşan ameliyat izi zaman zaman sorun oluşturmaktadır. Suturless tiroidektomilerde bu izi yaklaşık 3 cm boyutlarına inmekte, operasyondan kısa bir süre sonra karşıdan bakıldığında zor farkedilen bir görünüm almaktadır

Bu yöntemin kullanılması hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecini de etkilemekte hastanın hastanede kalış süresi 24 saate inmektedir. Hastanın ameliyat sonrası dönemi rahat geçer, hastalar ameliyatın ertesi günü yemek yiyebilir, günlük aktivitelerine dönebilir.

Tiroid bezi ameliyatları genel anestezi ile yapılır, yaklaşık 45 dakika sürer. Ameliyat olan hastalar sıklıkla sabahleyin aç olarak geldikleri hastanemizde sıklıkla 1 gece geçiriler, bu süre hastaya ve hastalığa ait anormal koşulların varlığında çok nadiren 2-3 güne çıkabilir.

Tiroid bezi hastalığı yanında başka ikincil hastalıkları olan hastalar da tiroid ameliyatı olabilir mi?

Tiroid bezi ameliyatı olacak hastalarda mevcut hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve dolaşım hastalıkları, astım, kronik bronşit ve solunum hastalıkları gibi ikincil hastalıklara sahip hastalar da önceden bilinmesi şartı ile ameliyata hazırlanarak, olabilecek en iyi durumda ve en az riskle tiroid bezi ameliyatı olabilirler. Kalp rahatsızlığı nedeni ile kanı sulandıran – pıhtılaşmayı azaltan ilaç kullanan hastaların ameliyattan 5 gün önce bu ilaçlarını kesmeleri gereklidir.

Tiroid bezi ameliyatı olacak her hasta hastanemizde ameliyat öncesi tüm sistemleri tetkik ve değerlendirilmeden geçirildikten sonra ancak anestezi uzmanının onayı ile ameliyata alınmakta, anestezi uzmanımızın onay vermediği hiç bir hasta ameliyata alınmamaktadır.

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam269
Toplam Ziyaret1059612