Safra kesesi ameliyatları hangi hastalıklarda uygulanır?
Safra kesesi ameliyatları sıklıkla 4 farklı hastalık gurubunda uygulanır.
Safra kesesi taşları, polipleri ve şekil bozuklukları için laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemi uygulanırken, safra kesesi kanserleri için zorunlu olarak açık ameliyat yöntemi tercih edilir.
Safra kesesi hastalıklarının ilaçla tedavisi mümkün müdür, ameliyat hangi koşullarda ve neden uygulanır?
Safra kesesinde taş, polip ya da tümör mevcudiyeti ve yapısal şekil bozukluklarında ilaç tedavisi söz konusu olmayıp, tek tedavi şekli cerrahi tedavidir. Safra kesesinde taş, polip ya da tümör olmaksızın izole olarak safra kesesinin iltihabi ya da fonksiyonel hastalıkları çok nadirdir. Bu nedenle safra kesesi hastalıklarının büyük bir kısmı cerrrahi yöntemlerle yani ameliyat edilerek tedavi edilirler. Ancak gebelik, hastanın ileri derecede düşkün ve yaşlı olması, hastada mevcut ileri derecede kalp ve solunum sistemi hastalıkları gibi durumlarda antibiyotik ve ağrı kesiciler ile hastanın şikayetleri azaltılabilir, ancak hastaya yapılan bu tıbbi yardım tedavi edici olmayıp, sadece ameliyata değin mevcut durumu korumaya ve hastayı ameliyata hazırlamaya yöneliktir. Böyle hastalar çoğu kez ameliyata engel halleri sonlandığında geciktirilmeksizin ameliyat edilmelidirler.
Safra kesesi hastalığı olan bir kişide hastanın herhangi bir şikayeti yoksa ameliyat gerekli midir?
Safra kesesi ameliyatlarında temel amaç hastayı mevcut şikayetlerinden kurtarmak değil, gelecekte olabilecek ciddi komplikasyonlardan korumaktır. Bu nedenle bir çok safra kesesi hastasının tekrarladığı “benim bir şikayetim yok ki, neden ameliyat olayım” ifadesi doğru bir düşünce tarzı değildir. Safra kesesindeki çok küçük bir taş bile ana safra kanalına düşerek kanalın ani ve tam tıkanmasına, dolayısı ile hastanın yaşamını tehlikeye atabilecek tıkanma sarılığı ve pankreas rahatsızlıklarına neden olur. Yine taş eşliğinde gelişen bir safra kesesi iltihabı, safra kesesinin gangrene olarak delinmesine neden olabilir. Böyle bir durum hastanın hiç ummadığı ve planlamadığı bir zamanda karşısına çıkabilir. Her iki durumda da çoğu kez hastanın acil olarak ve açık yöntemle ameliyat edilmesi gerekir.
Safra kesesi polipleri safra kesesi duvarının iç yüzünde siğil görünümündeki kitlelerdir. Zaman geçtikçe poliplerin sayıları artar, çapları büyür. Safra kesesi polipleri önceleri iyi huylu kitleler olmasına karşın, bu hastaları bekleyen en büyük tehlike, zaman içerisinde polip üzerinde safra kesesi kanserlerinin gelişmesidir. Çünkü hemen hemen tüm safra kesesi kanserleri polipler üzerinde gelişir.
Safra kesesi yapısal olarak karaciğer ile birbirine yapışık bir organdır. Bu nedenle safra kesesi kanserleri karaciğere ve diğer vücut kısımlarına çok kısa sürede yayılırlar. Daha doğrusu tanı konulduğunda daha doğrusu hastanın şikayetleri başladığında çoğu kez hastalık tedavisi mümkün olmayan evrelere ulaşmış olur. Bu durumda hastaya uygulanacak en büyük ameliyatlar bile çoğu kez yaşam kurtarıcı olmaz.
Kapalı safra kesesi ameliyatı nedir, avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Safra kesesi ameliyatları son on yıldır laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopik ameliyatlar karın boşluğunun CO2 gazı ile şişirilmesini takiben karın duvasına batırlarak sokulan ince borular içerisinden yapılan ameliyatlardır. Karın duvarı kesilmediği, karın boşluğu açılmadığı için hastanın ameliyat sonrası dönemi rahat geçer, hastalar ameliyatın ertesi günü yemek yiyebilir, günlük aktivitelerine dönebilir. Hastada rahatsız edici boyutta bir yara izi kalmaz.
Laparoskopik safra kesesi ameliyatları genel anestezi ile yapılır, yaklaşık 45 dakika sürer. Ameliyat olan hastalar sıklıkla sabahleyin aç olarak geldikleri hastanemizde sıklıkla 1 gece geçiriler, bu süre hastaya ve hastalığa ait anormal koşulların varlığında çok nadiren 2-3 güne çıkabilir.
Safra kesesi ameliyat ile alınan bir kişide daha sonra sindirim fonksiyonlarında bir eksiklik ya da bozulma olur mu?
Safra kesesi karaciğerimizde üretilen safrayı depolayarak yemek sonrası ince bağırsağımıza boşaltma işlevini görür. Safra kesesinin hacmi 75 ml dir. Ameliyat sonrasında ilk 6 hafta içerisinde karaciğer dışı safra yolları ve ana safra kanalı kendi çaplarını yaklaşık %10 genişletirler. Bu şekilde kaybedilen depolama hacmi yeniden kazanılır. Bunun için gereken 6 haftalık süre içerisinde safra kesesi ameliyatı olan hastalarımıza 6 hafta boyunca yumurta sarısı, kızartma, çikolata ve yağlı tohumlardan uzak kalmasını gerektiren diyet öneririz. Bu süre sonunda safra kesesi ameliyatı olan kişi istediği her yiyeceği yiyebilir. Sonuçta safra kesesi ameliyatı olan bir kişide her hangi bir sindirim sistemi bozukluğu olmaz. Diğer yandan ülkemizde yaklaşık 5 milyon civarında safra kesesi ameliyatı olmuş vatandaşımız bulunmaktadır.
Safra kesesi ameliyatlarının risk yada komplikasyonları var mıdır?
Safra kesesi ameliyatlarının kendine özel bir risk ya da tehlikesi bulunmamaktadır. Kapalı ya da açık tüm safra kesesi ameliyatları genel anestezi ile yapılırlar. Bu nedenle öncelikle genel anestezinin getirdiği riskleri safra kesesi ameliyatları da taşır. Ancak anestezik ilaçlara allerjik reaksiyonlar, anestezi esnasında oluşabilecek dolaşım ve solunum problemleri gibi anestezi riskleri günümüz tıbbi teknolojisi ile en aza indirgenmiştir.
Safra kesesi ameliyatı olacak hastada mevcut hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve dolaşım hastalıkları, astım, kronik bronşit ve solunum hastalıkları gibi ikincil hastalıklara sahip hastalar da önceden bilinmesi şartı ile ameliyata hazırlanarak, olabilecek en iyi durumda ve en az riskle safra kesesi ameliyatı olabilirler. Kalp rahatsızlığı nedeni ile kanı sulandıran – pıhtılaşmayı azaltan ilaç kullanan hastaların ameliyattan 5 gün önce bu ilaçlarını kesmeleri gereklidir.
Safra kesesi ameliyatı olacak her hasta hastanemizde ameliyat öncesi tüm sistemleri tetkik ve değerlendirilmeden geçirildikten sonra ancak anestezi uzmanının onayı ile ameliyata alınmakta, anestezi uzmanımızın onay vermediği hiç bir hasta ameliyata alınmamaktadır.