• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Safra kesesi iltihapları ve kolanjitler

Safra kesesi  iltihaplarının en sık görülen sebebi, safra kesesi boynunun tıkanmasıdır. Hastaların çoğunda  tıkanma nedeni safra taşı veya çamurudur. Bunun dışında safra yolları anormallikleri, bazı mide ülserlerinin delinerek safra kesesine açılması, lenf bezi büyümeleri, tümörler de az görülen tıkanma sebepleridir. Safra kesesinin ağzı tıkanınca, kese içindeki basınç artar. Basınç arttıkça kesenin duvarı üzerindeki baskı artar ve böylece kese duvarındaki dolaşım bozulur, daha az kan gelir. Kanlanma azalınca, kese duvarında iltihap, doku ölümü ve gangrene zemin hazırlanmış olur.
Safra kesesi iltihabının en mühim belirtisi; karnın sağ üst kesiminde yer alan şiddetli, batıcı karakterde ve devamlı olan ağrıdır. Bu ağrı, iki kürek kemiği arasına vurabilir. Ağrı, nefes almakla şiddetlenir.
hastaların çoğunluğunda bulantı ve kusma vardır. Ateş, ortalama 38°C civarındadır. Muayenede, safra kesesinin bulunduğu karnın sağ üst kesimi ağrılıdır. hastaların dörtte birinde tabloya sarılık da eşlik eder. Karında şişkinlik vardır.
Safra kesesi iltihaplarına en çok kırkını aşmış, şişman ve çok doğum yapmış kadınlarda rastlanmaktadır.
Safra kesesi iltihabının tanısı ultrasonografi ve kan tahlilleri ile konur.
Safra kesesi iltihabının komplikasyonları arasında; hepatit, safra kesesi gangreni ve safra kesesi delinmesi ile pankreas iltihapları sayılabilir.
Kronik safra kesesi iltihabı: Safra kesesi iltipları iyileştikten sonra, safra kesesi fonksiyonları bozulur. Safra kesesi kasılma ve kendini boşaltma özelliğini kaybeder. Duvarı kalınlaşır. Safra kesesi tekrarlayan ataklardan sonra kasılma kabiliyetini kaybederek büzülmüş, küçülmüş ve yapışık bir halde buİunur. Genellikle safra taşı mevcuttur. Hastalarda sindirim sistemi bozuklukları tabloya eşlik eder.
Taş bulunan vakalarda en uygun tedavi, safra kesesinin çıkartılmasıdır. Taş olmayan, fakat sık sık atak geçiren hastalarda da hastalığın alevli dönemi geçtikten sonra kesenin çıkartılması iyi olur. Atak görülmeyen ve sadece sindirim bozuklukları ile  kendini gösteren vakalarda ilaç tedavisi tercih edilir, uygun diyet verilir. Az yağlı yemekler tercih edilir. Yağda kızartılmış gıdalar,  çikolata, kaymak, krema,  kakao ve alkollü içkiler yasaklanır.
Cerrahi tedavi, safra kesesi taşları ile aynı olduğu için burada değinilmemiştir.

Kolanjitler

Kolanjit safra kesesi iltihaplarının bir ileri dönemi sayılabilir. İltihabi sürece safra yolları da dahil olmuştur. Kolanjit gelişiminde neden sıklıkla safra kesesinden ana safra kanalına düşen bir taş, safranın ince bağırsağa akmasını önleyerek staz oluşturmasıdır. Daha az sıklıkla, ana safra yolu ile ince bağırsak arasında oluşan geçişler(fistül), karaciğerdeki kistlerin safra yollarına açılması ile  safra yolu kistleri tümörleri de kolanjit nedeni olabilir.
Klinik tablo daha ağırdır. Ateş, üşüme, titreme, sarılık ve genel durum bozukluğu mevcuttur.Tabloya giderek sepsis, karaciğer yetmezliği hakim olur ve hasta kaybedilir.
Kolanjit tedavisi acildir. Hastanın acilen ameliyat edilerek ana safra yolundaki akış devamlılığnın sağlanması gerekir. ameliyat açık yöntemle yapılır, çünkü ameliyat alanı geniş ve müdahele edilmesi gereken organ sayısı belirsizdir. Safra kesesindeki sessiz taşların cerrahi tedavi gerekliliğinin altında sessiz safra kesesi taşlarının da bir gün kolanjit tablosuna neden olabileceği gerçeği yatar. 

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret1103409