Memenin fibrokistik hastalığı, memede fibrokistik değişiklerle giden ve üreme çağındaki kadınların yaklaşık %30-50 sinde görülen bir durumdur. Nedeni konusunda tartışmalar olmakla birlikte en akla yakın olan neden hormonal etkilerdir. Nitekim süt verme hormonu olan prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan durumlarda, memelerde benzer fibrokistik değişikliklere rastlanmaktadır.
Fibrokistik hastalıkta en sık karşılaşılan yakınma genellikle her iki memede görülen, şiddeti hastadan hastaya değişen meme ağrısı ve her iki memede ele gelen sertliklerdir. Hastanın kendisi tarafından yapılan kontrollerde kitle algılanması, ilk başta hastalığın meme kanseri ile karıştırılmasına neden olabilir. Ancak her iki memede birden görülmesi ve ağrının adet dönemlerinde artması ile olası kanserden ayrılır.
Fibrokistik hastalığın kesin tanısı hekim tarafından yapılan muayene ve tetkiler sonucu yapılacak olan meme biyopsisi ile konur. Biyopsi sonucu mikroskop altındaki patolojik incelemede "fibrokistik değişikliklerin saptanması" kesin tanı koydurucudur.
Fibrokistik hastalık tespiti sonrası hasta, hormonal yönden değerlendirilmek üzere jinekoloji uzmanına yönlendirilir. Eğer hormonal dengesizlik varsa düzeltilir. Hormonal düzensizlik yoksa, tıpkı mastodini gibi takip ve tedavi edilir.
Fibrokistik hastalık kanser öncesi ya da sonradan kansere dönüşen bir hastalık değildir, ileriki yaşlarda meme kanseri riskini arttırmamaktadır.