• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Göbek fıtığı

 Doğumdan önce anne ile çocuk arasındaki bağı oluşturan ve çocuğun büyümesi için gereksinimlerini sağlayan damarlar göbek halkasının içinden geçer. Doğumla beraber bu damarlar kapanır. Henüz tam kapanmamış olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içi organlarının girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe göbek fıtığı denir. Bu nedenle umbilikal herniler (göbek fıtığı) doğumsal kökenlidir. Bu fıtıkların çoğu zamanla kendiliğinden kapanır. Bu nedenle çocuklarda göbek fıtıkları 4 yaşına kadar fıtık boğulması, bağırsak tıkanması gibi durumlara neden olmadıkça takip edilirler.
Diğer fıtık türlerinde olduğu gibi karın içi basıncını artıran tüm durumlar (kronik öksürük, gebelik, kabızlık, ağır yük kaldırma) göbek fıtığı oluşması nedenleri arasındadır. Göbek fıtıkları tüm fıtıkların %8,5’ini oluşturur.
Göbek fıtığında parmağınızla açık olan göbek halkasını hissedebilirsiniz. Ayrıca göbekte ağrı, şişlik, hassasiyet, şekil bozukluğu fark etmeniz göbek fıtığı olduğunuzu gösterebilir. Bunun dışında şişlik aniden büyümeye başladıysa, fıtık yatınca ya da içeri itilmeye çalışıldığında içeri girmiyorsa, hassasiyet arttıysa, tuvalet yapamama, bulantı, kusma gibi bulgular mevcutsa acil olarak hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Bu göbek fıtığınızın içine karın içi organlardan biri yada birkaçının girdiği ve burada sıkıştığı anlamına gelir ki acil olarak sıkışan bu organlar canlılığını yitirmeden acil olarak cerrahi girişimin yapılması gerekir. Aksi halde yapılacak olan ameliyat sadece göbek fıtığı ameliyatı olmayacak, sıkışan organa da yönelik cerrahi işlem gerekecektir.
Ancak erişkinlerde göbek fıtığı oluştuğu zaman kendiliğinden kapanma söz konusu olmayacağından cerrahi tedavi gerekir. Göbek fıtıklarını ameliyatla düzeltmek basit ve güvenli bir yoldur. Fıtık defektinin kenarlarının direkt olarak yaklaştırılmasıyla kesin tedavi yapılmış olur ve tekrarlama riski düşüktür. Karın cidarının çok zayıf olduğu durumlarda tamir için yama (greft) denilen materyaller kullanılabilir.

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam195
Toplam Ziyaret1059538